Hvis du har et hul i en tand, kan det ses på overfladen. Når tandlægen undersøger en patient, bliver der kigget grundigt efter og skrabet for at finde eventuelle huller og problemområder. Når tandlægen har fundet noget, der kunne antyde, at der er et hul, vil tandlægen ofte tage et røntgenbillede. Tandplus.dk, en tandlæge i Odense, fortæller her mere om røntgenteknologi, samt hvilke fordele røntgen har for din tandpleje.

Røntgen

En stor udvikling

Tandpleje har udviklet sig meget gennem årene. For bare 20 år siden var det dyrt og besværligt at få lavet et røntgenbillede. Man blev placeret i et rum, der var specielt lavet til røntgen. Her var et meget stort apparat, som kunne tage røntgenbilleder. Bagefter blev billedet printet, så tandlægen kunne kigge på det. I dag er processen langt kortere, fordi billederne er digitale. Apparatet er så lille, at det ofte er i den stue, hvor tandlægen ellers foretager undersøgelser og operationer. Dette gør det langt hurtigere end før i tiden. Yderligere er det også en del billigere, end det plejede at være.

Røntgenbilledet afslører problemerne

Når røntgenbilledet er taget, kan tandlægen se tænderne på en helt ny måde. Røntgen fungerer ved, at skyde røntgenstråler afsted og måle, hvor mange der kommer tilbage. Der, hvor der bliver reflekteret mange stråler, vil billedet være hvidt. Dette vil være dine tænder og kæbe. Der, hvor der ikke bliver reflekteret så mange stråler, vil være sort. Dette vil være det bløde væv såsom huden og tungen. Dette virker, fordi de stråler der bliver sendt afsted kan passere igennem huden. Det er også, derfor tandlægen går ud af rummet, når der skal tages røntgenbilleder. Det er ikke så farligt at få taget ét billede, men tager tandlægen 5 – 10 stykker hver dag over mange år er risikoen for kræft større.

Som patient er din største risiko, at tandlægen finder noget, der skal bores, pudses eller fyldes. Huller og lignende viser sig på røntgenbilledet, fordi disse er blødere end tanden. Det er en generel misforståelse, at der rent faktisk er et fysisk hul i tanden. Tanden er nærmere bare begyndt at blive nedbrudt. På røntgenbilledet ligner et hul en skygge. Hvis du vil være sikker på, at tandlægen behandler dine tænder rigtigt, er du nødt til at få taget røntgenbilleder. Der er ingen anden måde, at se hvor stort eller lille et hul er. Hvis du tror, du har problemer med tænderne kan du finde en tandklinik i Odense, København eller nær dig. De bruger heldigvis alle røntgenbilleder til at finde ud af, hvad der skal gøres, når du har tandpine.

 

Tand+
Albani Torv 5
5000 Odense
Tlf: 66 11 12 81


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/kurserogterapi.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *