Hvad er en rodbehandling, og hvornår er det nødvendigt at få foretaget en rodbehandling? Rodbehandling handler om at fjerne døde tandnerver. En tands nerve kan dø, hvis et angreb af caries skaber et hul i tanden, der går helt ned til tandens nerve. Dermed kan der trænge bakterier igennem, der skaber betændelse i tandnerven. Det er utrolig smertefuldt, og den betændte tandnerve skal fjernes, før den gør mere skade. I visse tilfælde kan en tands nerve dø, hvis tanden har fået en krone på. Det sker ikke så tit, men når det gør, betyder det, at der kan trænge bakterier ned i rodkanalen.

Den betændte eller beskadigede tandnerve skyldes ikke altid kun caries. Det kan også være en fyldning, der er så dyb, at den kommer for tæt på nerven, eller hvis tanden har fået et så kraftigt slag, at tandens nerve er blevet beskadiget.

Uanset hvad årsagen er, skal nerven fjernes, så problemet ikke spreder sig. En beskadiget nerve kan ikke reddes eller genskabes, i stedet skal der fyldes plastmateriale ind i hulrummet, hvor nerven sad, for at forhindre at nye bakterier kan trænge ned til tandens rod.

Sådan foregår rodbehandling

En rodbehandling var før i tiden en kompliceret procedure, og måske har dine bedsteforældre fortalt dig skrækhistorier om dengang, de fik en rodbehandling, men heldigvis har tiderne ændret sig.

Rodbehandling foregår ved, at din tandlæge borer hul i tanden ned til tandens nerve. Et røntgenbillede bruges til at se, hvor dyb tandens rod er, så tandlægen med præcision kan nå ned til tandrodens spids og fjerne den betændte eller døde nerve. Det sker ved såkaldte rodspidsfile, der både fjerner selve nerven og de bakterier, der var skyld i problemet til at starte med.

Efterfølgende bliver hulrummet fyldt ud med et pasta-lignende plastmateriale, der som nævnt forhindrer, at der kan trænge nye bakterier ned til roden af tanden. Derefter afsluttes behandlingen med en fyldning.

Tanden bliver desværre aldrig helt, som den var før. Den vil være mere skrøbelig uden tandnerven. I visse tilfælde er det ikke nok at fjerne nerven, fordi betændelsen har spredt sig til rodens spids. Her kan det være nødvendigt at henvise til en speciallæge, og behandlingen bliver mere kompliceret. Det er derfor, det er så vigtigt at gå til tandlægen regelmæssigt, så du kan få problemerne opdaget i tide og forhåbentlig undgå en omfattende behandling. Er uheldet ude, kan du hurtigt finde en tandlæge til rodbehandling på Østerbro, ligesom du kan finde en god tandlæge på Østerbro til at tjekke dine tænder regelmæssigt og hjælpe dig med forebyggende behandling.

Svaneklinikken

Østerbrogade 148, 1. tv.

2100 København Ø

39 29 47 41


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/kurserogterapi.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *