isninger i tænderne

Isninger i tænderne kendetegnes ved smerte og ubehag i forbindelse med temperaturforskelle på tænderne samt indtagelse af sukker- og syreholdige fødevarer. Mange personer oplever isninger i tænderne gennem længere eller kortere perioder i deres liv.

Hvorfor opstår der isninger i tænderne?

Du vil opleve isninger i tænderne, hvis dine tænders emalje er svækket. Emaljen er det yderste lag på tænderne, der fungerer som en beskyttende hinde rundt om tanden. Med en svækket emalje opstår der adgang til tandens dentin mellem emaljen og tandnerven, hvoraf kanalerne i dentinen vil medføre smerte helt ind i tandnerven. Det er her, hvor du vil opleve følsomhed, smerte eller ubehag, hvis du lider af isninger i tænderne.

Kan isningerne i tænderne forebygges?

Du kan heldigvis godt forebygge isninger i tænderne ved at have en god tandhygiejne. Gennem grundig tandpleje skaber du de bedste forudsætninger for dine tænders og tandkøds sundhedstilstand. Brug af tandpasta med fluor beskytter også dine tænder. Du kan yderligere forebygge isningerne i tænderne ved at undgå de risikofaktorer, som medfører isningerne – for eksempel syreholdige drikkevarer eller søde fødevarer. Syre og sukker nedbryder langsomt dine tænders emalje – især i tilfælde af mangelfuld tandpleje, hvor disse bakterieophobninger ikke bliver fjernet ordentligt.

Kan isninger i tænderne behandles?

I tilfælde, hvor isninger i tænderne allerede er et problem, kan din undersøgende tandlæge fra Fredericia efterse din tænder for årsagen til dine isningerne i tænderne. Skaden på din emalje kan skyldes adskillige årsager, hvorefter behandlingen tilpasses efter årsagen. Der er typisk tale om et hul i tanden, som har ført til emaljeskaden, og der ses også ofte tilfælde af emaljepåvirkninger fra revner i tanden eller mangelfulde plastfyldninger, som også kan medføre en svækket emalje.

I tilfælde af slemme isninger i tænderne kan det også være på grund af, at tandkødet har fjernet sig fra tanden, så mere af tanden er blottet end normalt. Her er tandkødsbetændelse en typisk årsag til blottelse af tandhalsen, hvor betændelsen i sidste tilfælde kan udvikle sig til paradentose. Risikoen for tandkødsbetændelse og dermed paradentose øges, hvis sundhedstilstanden for dine tænder og tandkød er dårligt.

Mistænker du isningerne i tænderne?

Paradentose kan medføre fatale konsekvenser for dine tænder ved at dine tænder i værste fald falder ud. Det er derfor vigtigt, at du kontakter en dygtig tandlæge ved Børkop eller din nærmeste by, hvis du mistænker isninger i tænderne. Så kan årsagen til problemet opklares samtidigt med, at du får rådgivning om, hvordan du kan forebygge mod isninger i tænderne fremover.

Tandlægerne Jyllandsgade
Jyllandsgade 20, 1 sal
7000 Fredericia
75 92 35 90


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/kurserogterapi.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *