Fyldninger

 

Lige meget hvor godt du passer på dine tænder, kan du risikere at få huller i tænderne eller andre skader på tænderne, der kræver at du får lavet en fyldning i én eller flere tænder.

Men hvilken fyldning er bedst at benytte? I denne artikel beskriver vi, i samarbejde med VoresTænder Tandklinik, de forskellige materialer og deres fordele og ulemper, så du kan blive klogere på, hvad der vil være bedst for dine tænder.

Tidligere brugte man guld eller sølv til fyldninger, og det kan man stadig få tilbudt hos mange tandlæger. Sølv- og guldfyldninger er dog på vej tilbage, for det bedste materiale til fyldninger er i dag ikke ædle metaller, men plast. Til knækkede og revnede tænder såvel som til fyldning af huller er det i dag blevet normalt at benytte plastfyldninger. Guld er dyrt, og sølv er ikke det bedste materiale til fyldninger. Det skyldes, at der nemmere kan komme revner i fyldninger, der er lavet af sølv, og der kan ofte opstå komplikationer, når man benytter fyldninger af sølv. Derved er materialet langt mindre holdbart end fyldninger af plast. Derudover har både sølv og guld én stor ulempe. De er nemlig meget synlige, og bruger man disse metaller til fyldninger, vil det være helt tydeligt, hvor patienten har haft tandproblemer. Det er ikke så smart, hvis man gerne vil beholde et smukt, ensartet og ensfarvet tandsæt også efter behandlingen.

Derfor er plastfyldninger bedst

Det smarte ved fyldninger af plast er, at de kan tilpasses, så de passer perfekt til tændernes farve og form. Derudover er plastfyldninger relativt ukompliceret at arbejde med, og de har en stor holdbarhed, hvorfor de som regel er den mest effektive og skånsomme løsning til reparation af tænderne. Når det gælder plastfyldninger, er det selvfølgelig vigtigt, at materialet er af høj kvalitet. Stort set alle tandlæger lige fra Bagsværd til Helsingør tilbyder fyldninger med plast. Mange tandlæger tilbyder også at udskifte gamle sølvfyldninger med nye plastfyldninger, så man derved kan slippe for synlige fyldninger.

Sådan foregår en behandling

Drejer det sig om reparation af små huller eller revner, er proceduren ret ukompliceret, for i dette tilfælde er det nemt at få plasten til at slutte tæt om tanden eller tænderne. Det er en stor fordel, for derved forhindrer man, at der trænger bakterier ned mellem fyldningen og selve tanden. Det er ikke lige så let, hvis der er tale om en større skade, hvor der er brug for en tilsvarende større fyldning. Her vil det ofte være nødvendigt at supplere med en krone på tanden for at forhindre at bakterier kan trænge ind til tanden. Når behandlingen er overstået, kan der godt være en større følsomhed omkring tanden i en periode, men dette vil fortage sig efter et par uger.

VoresTænder Tandklinik v/ tandlæge Paulina Kempa
Lyngby Torv 11, 1. th.
2800 Kongens Lyngby
45 87 22 61


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/kurserogterapi.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *